Autor Wątek: Foxsur i jej klony  (Przeczytany 103 razy)

dovectra

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 29
    • Zobacz profil
Foxsur i jej klony
« dnia: Październik 15, 2020, 09:16:29 am »
Cześć .
Po teście Tomka, kupiłem klona Foxsura 8A. Jako marka Malatec importera z Legnicy.
Niestety w funcji pulse daje ona prąd 14,7 V a nie 15,7V.

Tak jakby chińczykom coś nie poszło albo włozyli sterowanie od wersji 5A.
Czy istnieje możliwość ustawienia tych parametrów, i co za nie odpowiada? (mikroprocesor tylko?)
POzdro
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2020, 10:14:38 am wysłana przez dovectra »

staniew

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 58
    • Zobacz profil
Odp: Foxsur i jej klony
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 15, 2020, 18:41:52 pm »
A akumulator jest naładowany?U mnie jest 15,65v na naładowanym.po kilku minutach dobija do 15,71.
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2020, 18:46:57 pm wysłana przez staniew »

dovectra

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 29
    • Zobacz profil
Odp: Foxsur i jej klony
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 15, 2020, 20:05:49 pm »
Akumulator jest stary (9 lat? cyferki kodu lat 189), Bosch S4 62 Ah. Najpierw go doładowałem w normalnej funkcji,
potem puściłem repair, i było 14,6V- teraz dobija do 15,0V?
Może to starość albo 2 gatunek ładowarek.?

staniew

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 58
    • Zobacz profil
Odp: Foxsur i jej klony
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 15, 2020, 20:59:27 pm »
Mierzysz to multimetrem na słupkach akumulatora??

dovectra

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 29
    • Zobacz profil
Odp: Foxsur i jej klony
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 16, 2020, 08:11:16 am »
Tak. na słupkach

Tomek

  • Administrator
  • Jr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 61
    • Zobacz profil
Odp: Foxsur i jej klony
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 16, 2020, 13:41:34 pm »
Cześć .
Po teście Tomka, kupiłem klona Foxsura 8A. Jako marka Malatec importera z Legnicy.
Niestety w funcji pulse daje ona prąd 14,7 V a nie 15,7V.
Jeśli już coś daje to prąd, nie napięcie  ;)
Zobacz na jakimś sprawnym aku jakie pojawi się napięcie. Ładowarka podnosi napięcie dość małym prądem, jak od razu włączyłeś funkcję naprawy to może jej to trochę zająć zanim podniesie to napięcie na akumulatorze. Jak aku ma uszkodzoną celę to w ogóle nie osiągnie takiego napięcia. Włącz podstawowy program, a po zakończeniu dopiero Repair.

dovectra

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 29
    • Zobacz profil
Odp: Foxsur i jej klony
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 16, 2020, 19:42:32 pm »
Tak też zrobiłem, najpierw zwykłe ładowanie  a potem repair.
I na drugim aku to samo - wahania od 14,7-15,2V
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2020, 20:07:00 pm wysłana przez dovectra »

staniew

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 58
    • Zobacz profil
Odp: Foxsur i jej klony
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 19, 2020, 04:06:00 am »
Dobrze ładuje ale jest niebezpieczna jak korona wirus. :o Chyba teraz rozruszniki serca są zabezpieczone przed wysoką częstotliwością?
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2020, 04:18:05 am wysłana przez staniew »

dovectra

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 29
    • Zobacz profil
Odp: Foxsur i jej klony
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 19, 2020, 14:15:41 pm »

Jeśli już coś daje to prąd, nie napięcie  ;)
 Włącz podstawowy program, a po zakończeniu dopiero Repair.


Po 2 krotnym programie repair, w tym starym aku dobiła mi gęstość do 1,28-29g/cm3.

dovectra

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 29
    • Zobacz profil
Odp: Foxsur i jej klony
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 19, 2020, 14:25:45 pm »
Dobrze ładuje ale jest niebezpieczna jak korona wirus.

Przypadkiem za głęboko rozładowałem akumulator.
Zgodnie z badaniami Tomka wiedziałem że automat" dowali maksymalne natężenie prądu",
 Oszukałem nieco automat, wymusiłem doładowanie trybem motocyklowym 1,5 A, do około 12,5 V (aby nie ugotować aku,  a potem poszło normalnie. 7,5A.
I z 1,12g/cm zrobiło 1,28 g/cm (plus repair oczywiście).
 Czyli jak się wie jak działa ładowarka i w jakim stanie jest aku to idzie w miarę bezpiecznie naładować.